Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/ezreklam/public_html/stattitablohy/index.php on line 65
МОВНІ ОБОВ'ЯЗКИ ГРОМАДЯН :: Надано EzReklama

Реклама 2

 

New blog posts

Administrator has not posted any blogposts yet.

Статистика сайту

site stats View My Stats

 

 

МОВНІ ОБОВ'ЯЗКИ ГРОМАДЯН

by Guest on Oct 4, 2010

Інструкція товариства "Просвіта"

1. Мова – запорука iснування народу. Захищаючи рiдну мову, ти захищаєш свiй народ, його гiднiсть, його право на iснування, право на майбутнє. Не ухиляйся вiд цiєї боротьби!

2. Захист рiдної мови – найприроднiший i найпростiший, найлегший i водночас найнеобхiдніший спосiб нацiонального самоутвердження i дiяльностi в iм'я народу. Маєш нагоду бути борцем за свiй народ – будь ним!

3. Володiння рiдною мовою – не заслуга, а обов'язок патрiотів. "Вони (українці) повинні усвідомити, що кожна людина, яка виїжджає з України, кожна копійка, що витрачається не на досягнення українських цілей, кожне слово, сказане не українською мовою, є марнуванням капіталу українського народу, а за даних обставин кожна втрата є безповоротною" (М. Драгоманов).

4. Розмовляй рiдною мовою – своєю i свого народу: скрiзь, де її розумiють, з усiма, хто її розумiє. Не поступайся своїми мовними правами заради вигоди, привiлеїв, лукавої похвали – це зрада свого народу.

5. Ставлення до рiдної мови має бути таким, як до рiдної матерi: її люблять не за якiсь принади чи вигоди, а за те, що вона – мати.

6. Сiм'я – первинна клiтина нацiї. Щоб вона не омертвiла i не вiдпала вiд нацiонального органiзму, її має живити культ рiдної мови. Тому розмовляй у сiм'ї мовою своєї нацiї. Не вмiєш – учись. Прищеплюй дiтям ставлення до мови як до святинi, найдорожчого скарбу.

7. Допомагай кожному, хто хоче вивчити українську мову.

8. Нiколи не зупиняйся у вивченнi рiдної мови. "Усi головнi європейськi мови можна вивчити за шiсть рокiв, свою ж рiдну треба вчити цiле життя" (Вольтер).

9. У твоїй хатi завжди мають бути українськi книжки, журнали, газети. Не забудь i про дитячi видання. Хай звучить у твоїй хатi українське слово з теле- i радiоприймачiв.

10. Пiдтримуй усi починання окремих осiб i громадськостi, спрямованi на утвердження українськоi мови.

11. Не будь байдужим до найменших виявiв обмежень чи зневаги української мови. Стався до iнших мов так, як би ти хотiв, щоб ставились до твоєї рiдної мови.


12. Подбай, щоб у мiсцi твоєї працi (навчання) обов'язково був створений осередок Товариства "Просвiта".

13. Бережи своє iм'я та iмена своїх близьких вiд лакейських деформацiй за чужомовним зразком. Пестлива форма власних iмен, особливо дитячих, не повинна виходити за межi української мови, нацiональної традицiї.

14. Пам'ятай: найкращi вчителi мови для дiтей – це мати i батько.

15. У наш час доволi поширенi змiшанi шлюби. Цiлком природно, що в таких сiм'ях виникає проблема вибору мови. В iдеалi тут повиннi звучати обидвi мови, однак не в якомусь змiшаному виглядi, а кожна – у своєму лiтературному варiантi.

16. Батьки в таких сiм'ях повиннi використовувати обидвi мови не просто для спiлкування, а як засiб залучення своїх дiтей до багатств духовної культури обох народiв.

17. Незнання рiдної мови не звiльняє тебе вiд обов'язку i не позбавляє права боротися за неї, за те, щоб твої дiти i внуки мали можливiсть знати i користуватися мовою свого народу.

18. Вивчай iншi мови. Це дасть можливiсть не тiльки оволодiти ключами до скарбниць духовностi iнших народiв, але й об'єктивно оцiнити свою мову, її сильнi та слабкi сторони. "Хто не знає чужих мов, той нiчого не вiдає про свою власну" (Й. В. Гете).

Знання чужих мов пробуджує бажання працювати для утвердження i розвитку рiдної мови, сприяти тому, щоб вона зайняла гiдне мiсце серед авторитетних мов свiту.

Немає кращого i легшого способу справити приємнiсть чужiй людинi, як розмовляти з нею її мовою, особливо коли це мова "недержавна", "непристижна", "мала".

19. Якщо ти українець i живеш поза Україною, не дай використати себе для денацiоналiзацiї народу, серед якого перебуваєш, а тим бiльше – для боротьби з його намаганням утвердитись на шляху самостiйного розвитку.

20. Нашому поколiнню випало складне i вiдповiдальне завдання – вiдродження української мови, державностi, нацiї. За нас цього нiхто не зробить. Це наш iсторичний обов'язок, виправдання нашого перебування на цьому свiтi. Не перекладаймо цього тягаря на плечi своїх нащадкiв, бо може бути запiзно. Дiймо. В iм'я нашого народу, в iм'я найвищих iдеалiв людства – свободи i справедливостi.

А ось так би мовити катехізис каталонської мови Decaleg de catalanoparlant, який буде дуже корисним для українців у їхній боротьбі за рідну мову

1.Розмовляйте Вашою мовою завжди, особливо в родині та з Вашими знайомими
та друзями. Поставте собі за мету розмовляти каталонською з тими, хто Вас
розуміє, навіть якщо досі ви розмовляли з ним кастильською (іспанською).

2.Виказуйте повагу до кожного, хто розмовляє іншою мовою, проте домагайтеся,
щоб і вони поважали Вашу мову.

3.Звертайтесь до всіх каталонською: на вулиці, у праці, по телефону. Якщо
вас розуміють, продовжуйте говорити каталонською, навіть коли вам відповідатимуть
іншою мовою.

4.Навіть виявивши що співрозмовник не розуміє каталонської, надихніть його
спробувати зрозуміти Вас, говорячи з ним повільно та пояснюючи в різні
способи окpемі слова.

5.Якщо Ви бачите, що хтось намагається розмовляти каталонською, допомагайте йому. Виказуйте прихильність до нього та оцінюйте його наміри.

6.Поправляйте мову тих, хто не проти такого поправляння, а для тих, хто розмовляє
суржиком, демонструйте добрі приклади. Це допоможе зберігати мову живою і гарною.

7.Шануйте регіональні відмінності каталонського слова - балеарську, валенсійську,
руссильйонську та інші говірки. нехай співвіснують усі акценти та способи висловлення які є нашими!
В них - багатство каталонської, як і будь-якої іншої культурної мови.

8.Передплачуйте каталонські газети і журнали. Нехай будуть каталонськими книжки,
які Ви читаєте, радіо- і телепрограми, які Ви слухаєте дивитесь.
Робімо те, що нашим батькам і прадідам було заборонено протягом стількох років!

9.Прийміть рішення робити всі записи та писати листи тільки каталонською.
Відтепер пишіть своє імя лише в рідномовному варіанті.

10.Послідовно домагайтесь від усіх інституцій, щоб вони спілкувались з Вами каталонською мовою. Робіть це з любовю, але не бійтесь втратити час і нерви,
повстаючи проти тих, хто виказує ворожість до Вашої мови.
 

Інструкція товариства "Просвіта"

Заява Редакції

Використання матеріалів stattitablohy.ezreklama.com дозволяється лише за умови наявності імені автора роботи та прямого посилання (лінку) на цей сайт. Вебсайт і послуги http://stattitablohy.ezreklama.com є надані компанією EZREKLAMA (Манітоба, Канада). Відповідальність за зміст публікації несуть їх автори, думка редакції може не співпадати з думкою авторів публікації. Редакція залишає за собою право редагувати матеріали.

Українська музика рокeрує

ПИШИ УКРАЇНСЬКОЮ

Пиши українською
Тут спілкуються українською

HTML block #1

block.

Random Articles

Кожна п'ята рослина на межі вимирання

Автор: Дейвід Шукман Згідно з новим дослідженням, п'ята частина усіх типів рослин на планеті опинилась на межі вимирання. Науковці, які...

Довкілля/Екологія

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ ГЛИБОЦЬКОГО РАЙОНУ ЗА 2012 РІК

Cільське господарство   У 2012р., за попередніми даними, сільськогосподарськими виробниками району одержано 22,3 тис.т зерна (у вазі після...

Прес-випуск

Коралова вода, кораловий кальцій і чергове шахрайство

Кораловий кальцій – чергова цілюща біодобавка на сучасному ринку засобів для покращення здоров’я. Як і більшість таких продуктів,...

Здоров'я

НОК назвав найкращих українських спортсменів 2011 року

Найкращим українським спортсменом минулого року став, за версією Національного олімпійського комітету (НОК), чемпіон світу з боксу Олександр Усик...

Спорт

Погляд Б. Осадчука на становлення європейської ідентичності України

У статті проаналізовано погляди Б. Осадчука на становлення європейської ідентичності України. Розглянуто основні напрямки журналістської діяльності...

Культура/Суспільство

Actions

Поділитися

Надіслати друзям

Повідомлення

Very Bottom Block Position

 

Ваше оголошення тут

Пишіть admin@ezreklama.com

 

 

Реклама 3

Новини

Міністерські портфелі з українським корінням у новому уряді Канади

Nov 8, 2015

Етнічно та гендерно різноманітний новосформований канадський уряд буде діяти злагоджено та переконливо в обстоюванні української позиції на міжнародній арені та залучення нових партнерів до підтримки України. Такі сподівання висловлює посол Канади в Україні Роман Ващук. Канадський уряд в особі... Читати далі →

Новопризначений міністр Маріанна Мигайчук відвідала святкування 99-річчя Канадського-українського інституту "Просвіта" у Вінніпезі

Nov 8, 2015

Сьогодні, 7-ого листопада 2015 р., ми були свідками події історичного значення, яка відбулася у Вінніпезі, в приміщенні Канадського-українського інституту "Просвіта"  де відбувся бенкет з нагоди його 99-річниці. На запрошення голови Манітобської філії Ліги Українців Канади п.... Читати далі →

ВКонтакте, Яндекс та Мail.Ru почали "зливати" ФСБ дані про своїх користувачів

Sep 6, 2014

Субота, 06 вересня 2014 Соціальна мережа "ВКонтакте" включена до реєстру Роскомнадзору в рамках виконання скандального "закону про блогерів", прийнятого в Росії 1 серпня.  З відповідною заявою виступив прес-секретар Роскомнадзору Вадим Ампелонський.... Читати далі →


Footer block #1

You can change this block in admin panel. Remember, if you change template, this block will be lost. We advise you to clone this block.

Ne lorem percipit efficiantur mei, ius ut simul vidisse. An vel probatus explicari appellantur. Has et comprehensam interpretaris, quo no inimicus maluisset temporibus. Ea mea quod.

Footer block #2

You can change this block in admin panel. Remember, if you change template, this block will be lost. We advise you to clone this block.

Ne lorem percipit efficiantur mei, ius ut simul vidisse. An vel probatus explicari appellantur. Has et comprehensam interpretaris, quo no inimicus maluisset temporibus. Ea mea quod.

Footer block #3

You can change this block in admin panel. Remember, if you change template, this block will be lost. We advise you to clone this block.

Ne lorem percipit efficiantur mei, ius ut simul vidisse. An vel probatus explicari appellantur. Has et comprehensam interpretaris, quo no inimicus maluisset temporibus. Ea mea quod incorrupte.

Footer block #4

You can change this block in admin panel. Remember, if you change template, this block will be lost. We advise you to clone this block.

Ne lorem percipit efficiantur mei, ius ut simul vidisse. An vel probatus explicari appellantur. Has et comprehensam interpretaris, quo no inimicus maluisset temporibus. Ea mea quod.