Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/ezreklam/public_html/stattitablohy/index.php on line 65
"Ніхто не знатиме, в яку яму ваш труп кинули" :: Надано EzReklama

Реклама 2

 

New blog posts

Administrator has not posted any blogposts yet.

Статистика сайту

site stats View My Stats

 

 

"Ніхто не знатиме, в яку яму ваш труп кинули"

by DGoarrytor on Feb 8, 2013

Автор:
Gazeta.ua

— Підсудний Ганцов, як ви ставитеся до питання нацменшостей?

— 1918 року після заняття Києва більшовиками я мріяв про те, щоб зробити російсько-єврейський погром. Я хотів знищити євреїв і кацапів.

30 березня 1930 року. В Харківському оперному театрі триває показовий процес над членами Спілки визволення України, зрежисований Державним політичним управлінням — попередником КДБ. На лаві підсудних 45 провідних українських науковців. Вони погоджуються із найбезглуздішими обвинуваченнями. У академіка Сергія Єфремова вирвали, що то він створив терористичну мережу СВУ з осередками по всій Україні. А на роль шпигуна-дипкур'єра "призначили" 37-річного мовознавця Всеволода Ганцова. 21 лютого 1929 року він повернувся із відрядження до Німеччини й Франції, де працював в галузі славістики, експериментальної фонетики й лінгвістичної географії. Рівно через півроку його заарештували — мовляв, за кордон він насправді вирушив у справах СВУ, щоб налагодити зв'язки з тамтешнім "контрреволюційним центром та окремими представниками".

У київській в'язниці ДПУ Ганцова кинули в маленьку камеру з віконцем під стелею. Годували кепсько. "Вранці й увечері давали гарячу воду, іноді чимсь несмачним підфарбовану, а на обід о 12-й годині юшка, — писав у спогадах колишній співкамерник мовознавця Кость Туркало. — Цю юшку в'язні називали "баланда". Це була брудна гаряча вода, і в ній плавали або лежали на дні казана зернята сочевиці або пшона в такій кількості, що їх легко було би порахувати, не витративши на це багато часу".

— Ганцов, на допит! — грюкали в двері камери о будь-якій годині.

— На суді зізнаватиметесь, як і зараз на слідстві зізнаєтеся? — світив лампою в очі слідчий Горожанін.

Він відбирав кандидатів на відкритий суд: із кількохсот, яких забрали у справі СВУ, треба було вибрати 45, що на процесі у всьому слухняно "зізналися" би. Попереджував:

— Будете заперечувати — засудимо без галасу, спіймаєте кулю в цілковитій безвісті, ніхто й не знатиме, в яку яму ваш труп кинули.

На початку 1930-го підсудних доправили до Харкова — тодішньої столиці Української СРР. Там в Оперному театрі мав відбутися показовий процес. Але вигляд у в'язнів був надто виснажений для такого спектаклю. Бо ж запросили іноземних журналістів, які мали засвідчити, що все відбувається законно. Не можна було допустити, щоб вони здогадалися, що підсудних катували. Умови їх утримання різко змінили. Тепер в'язнів чотири рази на день повноцінно годували: на обід приносили першу й другу страви, давали булки з маслом. Перед самим судом тим, хто не мав, видали пристойний одяг. Кілька перукарів щодня приходили стригти й голити в'язнів. "На суді під час перерви нам виносили на тацях бутерброди з розкішною ковбасою і тістечка, — згадував Туркало. — І це тоді, коли в місті той самий совєтський громадянин з труднощами міг купувати тільки чорний хліб".

Вирок зачитали 19 квітня. Всеволод Ганцов "за вчинені злочини, спрямовані проти революції, держави, партії і народу, заслуговує виняткової міри соціального захисту — розстрілу. Доведені виявлені ним фашистські переконання й антисемітизм. У зв'язку з визнанням провини і каяттям підсудних суд виявив поблажливість". Найвищу міру Ганцову замінили на вісім років ув'язнення. Та відбув понад 25. На схилі віку полічив, що пройшов 40 тюрем і таборів. "Осуждение за принадлежность к организации, к которой я не принадлежал и которой вообще не существовало, явилось для меня причиной полной жизненной катастрофы", — писав 1957-го до тодішнього голови президії Верховної ради СРСР Клима Ворошилова.

— Як ви могли визнати свою неіснуючу провину? Ви особисто — і всі, підсудні у справі СВУ? — запитував уже 84-річного Ганцова письменник Гелій Снєгірьов.

Він збирав матеріали для книжки "Набої для розстрілу" — про той показовий процес.

— Мене спантеличили Страшкевич і Голоскевич (колеги-мовознавці, також засуджені. — "ГПУ"), все переконували, що треба з усім погоджуватися, чого вимагали слідчі й прокурори.

"Маленький міцненький дідок з доброю лагідною крізь усмішку українською мовою і добрими уважними очима. Ніяких ознак старечого маразму", — описував Ганцова Снєгірьов. Він нарешті дістав наукове визнання — його запрошують у президії всесоюзних з'їздів і конференцій. Та на постійну наукову роботу не беруть, бо офіційно реабілітований він не був. Перебивався написанням статей. Після жебрання по радянських інстанціях отримував мінімальну пенсію 52 крб — із розрахунку зарплатні бухгалтера ліспромгоспу, яким працював на засланні. Дружина, теж філолог, загинула у таборах. До Києва його так і не взяли, доживав віку в рідному Чернігові, в однокімнатці із племінницею дружини. Мусив із нею одружитися — інакше по його смерті родичку викинули б із помешкання.

 

1892, 7 грудня — Всеволод Ганцов народився в Чернігові в родині службовця. Навчався спочатку в місцевій гімназії, з 1907-го — в Колегії Павла Ґалаґана у Києві.

1911 — вступив до Петербурзького унiверситету на iсторико-фiлологiчний факультет, 1916 року закiнчив його. Потім рік викладав там. Від жовтня наступного — професор Київського університету.

1919-1929 — науковий співробітник Всеукраїнської академії наук. Упродовж цього часу видав кілька праць. Зокрема, "Діалектологічна класифікація українських говорів". Член правописної комісії та автор розділу "Фонетика" у проекті українського правопису.

1938 — відбув термін у справі СВУ, засуджений іще на вісім років "за контрреволюційну дiяльнiсть". Писав у заявi на iм'я верховного прокурора СРСР: "Майже дев'ять рокiв я безвихiдно перебуваю у тюрмі в умовах суворої ізоляції і нiякою контрреволюцiйною дiяльнiстю не займався і не мiг займатися". Та цей строк був довший, ніж мав би. Потім три роки поневіряється, намагаючись знайти роботу, доки у грудні 1949-го знову арештований і "як соціально небезпечний елемент" висланий у Красноярський край. Працював в Усть-Єнiсейськiй райриболовспоживспілці до 1956 року.

1979, 5 жовтня — помер і похований у Чернігові. Посмертно реабілітований 1989-го.

Був "шкідником на мовному фронті"

Всеволод Ганцов досліджував історію мови й діалектологію — вивчав говірки Чернігівщини. Вони, підкреслював, "досі заховують у собі багато старовинних рис нашої мови, котрі в інших говірках давно уже щезли". Висуває й обґрунтовує теорію, що українська постала зі злиття двох прадавніх груп говірок, південних і північних. Унаслідок тривалого співжиття носіїв південних і північних діалектів утворилася південно-київська говірка. На її основі й постала українська літературна мова.

Ганцов зважується на ризикований на ті часи висновок: не було ніякого одного "праруського" племені, а отже, й східнослов'янської єдності — російської, української та білоруської мов. Він береться довести, що українська ближча до південнослов'янських і західнослов'янських мов, аніж до російської.

Обґрунтовуючи такі теорії, Всеволод Ганцов рано чи пізно мав бути визнаний "контрреволюціонером" і "терористом". Уже починалася пора Андрія Хвилі — заступника наркома освіти УРСР, який обурювався, що "шкідники на мовному фронті поставили собі завдання штучно віддаляти українську культуру від братерської російської", й закликав боротися з ними.

 

General

Історія 913 Переглядів

Author

DGoarrytor

DGoarrytor

Заява Редакції

Використання матеріалів stattitablohy.ezreklama.com дозволяється лише за умови наявності імені автора роботи та прямого посилання (лінку) на цей сайт. Вебсайт і послуги http://stattitablohy.ezreklama.com є надані компанією EZREKLAMA (Манітоба, Канада). Відповідальність за зміст публікації несуть їх автори, думка редакції може не співпадати з думкою авторів публікації. Редакція залишає за собою право редагувати матеріали.

Українська музика рокeрує

ПИШИ УКРАЇНСЬКОЮ

Пиши українською
Тут спілкуються українською

HTML block #1

block.

Random Articles

Страви з моркви

Рецепти страв з морквою Запіканка з морквою і часником Салат морквяний з сиром

Кулінарія

Батьківщина, яку не обирають

Батьківщина, яку не обирають Автор: Олена Розвадовська   "Можеш вибирати друзів і дружину, Вибрати не можна тільки Батьківщину....

Політичні оглядачі

Українці Канади починають святкувати Різдво

Українці Канади починають святкувати Різдво 6 січня, коли на небі з'явиться перша зірка, родини українців Канади зберуться разом, щоб...

Релігія/Духовність

Леннон - це ''більше, ніж просто людський образ''

9 жовтня співакові Джону Леннону, одному з учасників славетної групи “Бітлз”, виповнилося б 70 років. У рідному місті Леннона Ліверпулі...

Шоу-бізнес

До візиту патріарха РПЦ МП Кіріла в Україні

До візиту патріарха РПЦ МП Кіріла в Україні Автор: Тарас Возняк...

Релігія/Духовність

Actions

Поділитися

Надіслати друзям

Повідомлення

Very Bottom Block Position

 

Ваше оголошення тут

Пишіть admin@ezreklama.com

 

 

Реклама 3

Новини

Міністерські портфелі з українським корінням у новому уряді Канади

Nov 8, 2015

Етнічно та гендерно різноманітний новосформований канадський уряд буде діяти злагоджено та переконливо в обстоюванні української позиції на міжнародній арені та залучення нових партнерів до підтримки України. Такі сподівання висловлює посол Канади в Україні Роман Ващук. Канадський уряд в особі... Читати далі →

Новопризначений міністр Маріанна Мигайчук відвідала святкування 99-річчя Канадського-українського інституту "Просвіта" у Вінніпезі

Nov 8, 2015

Сьогодні, 7-ого листопада 2015 р., ми були свідками події історичного значення, яка відбулася у Вінніпезі, в приміщенні Канадського-українського інституту "Просвіта"  де відбувся бенкет з нагоди його 99-річниці. На запрошення голови Манітобської філії Ліги Українців Канади п.... Читати далі →

ВКонтакте, Яндекс та Мail.Ru почали "зливати" ФСБ дані про своїх користувачів

Sep 6, 2014

Субота, 06 вересня 2014 Соціальна мережа "ВКонтакте" включена до реєстру Роскомнадзору в рамках виконання скандального "закону про блогерів", прийнятого в Росії 1 серпня.  З відповідною заявою виступив прес-секретар Роскомнадзору Вадим Ампелонський.... Читати далі →


Footer block #1

You can change this block in admin panel. Remember, if you change template, this block will be lost. We advise you to clone this block.

Ne lorem percipit efficiantur mei, ius ut simul vidisse. An vel probatus explicari appellantur. Has et comprehensam interpretaris, quo no inimicus maluisset temporibus. Ea mea quod.

Footer block #2

You can change this block in admin panel. Remember, if you change template, this block will be lost. We advise you to clone this block.

Ne lorem percipit efficiantur mei, ius ut simul vidisse. An vel probatus explicari appellantur. Has et comprehensam interpretaris, quo no inimicus maluisset temporibus. Ea mea quod.

Footer block #3

You can change this block in admin panel. Remember, if you change template, this block will be lost. We advise you to clone this block.

Ne lorem percipit efficiantur mei, ius ut simul vidisse. An vel probatus explicari appellantur. Has et comprehensam interpretaris, quo no inimicus maluisset temporibus. Ea mea quod incorrupte.

Footer block #4

You can change this block in admin panel. Remember, if you change template, this block will be lost. We advise you to clone this block.

Ne lorem percipit efficiantur mei, ius ut simul vidisse. An vel probatus explicari appellantur. Has et comprehensam interpretaris, quo no inimicus maluisset temporibus. Ea mea quod.